Nederland Leest; 3D-printen van voedsel, gezond en op maat

Pasta, een gehaktbal of een koekje uit eigen printer? Het is dichterbij dan je denkt. Over een jaar of tien staat in iedere keuken een 3D-printer naast het espresso-apparaat. Voedsel printen is de toekomst.

Waarom voedsel printen dé toekomst is
De aardbol raakt voller en dat betekent dat er meer mensen moeten worden gevoed. Omdat landbouw, veehouderij en visserij niet iedereen op aarde van voldoende voedsel kunnen voorzien, is een voedselprinter die voedsel vanuit slechts enkele ingrediënten print een handige uitkomst. In rijke landen betekent dit dat sterrenmaaltijden, gewoon thuis op het bord gegeten kunnen worden. In ontwikkelingslanden is het eindelijk een manier om iedereen van de juiste voedingsstoffen te voorzien, die nodig zijn om gezond te worden en blijven.

Nederland Leest in de Bibliotheek
De gehele maand november staat in de Bibliotheek het teken van Voeding. Het thema van Nederland Leest. Er zijn vijf sub thema’s aan gehangen, waaronder voedingstechnologie. Groente, aardappelen en een stukje vlees, de 'gewone' Hollandse pot staat grote veranderingen te wachten. Daarom heeft Bibliotheek Kop van Overijssel, Lector Food Fysics Lizette Oudhuis van de Van Hall Hogeschool te Leeuwarden uitgenodigd. Zij vertelt op dinsdag 13 november over de invloed van 3D printen op het eten van de toekomst. En met 3D printers, speciaal voor voedsel, toont ze hoe onze bekende gerechten er in de toekomst uit komen te zien.

Als Lector Food Fysics helpt Lizette Oudhuis organisaties bij het verkennen van de toekomst, het bedenken van toekomstbestendige strategieën en het inspelen op nieuwe ontwikkelingen. In samenwerking met chef-koks, chocolatiers, patissiers, ontwerpers, industrie en universiteiten is er al een database aangelegd met mooie 3D-ontwerpen en speciale recepten.

De lezing/demonstratie is op dinsdag 13 november om 19.30 uur in Bibliotheek Steenwijk. De toegang bedraagt € 8,50 voor niet-leden en € 7,- voor leden. Reserveren kan via onderstaand formulier of in je Bibliotheek.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring