Workshop Japans boekbinden in Bibliotheek Oldemarkt

Tijdens het Textielfestival Oldemarkt e.o. kunt u in Bibliotheek Oldemarkt aan een workshop Japans Boekbinden deelnemen en zelf een boekje maken. Een boekje wat u kan gebruiken als een dagboekje of een eigen poëziebundel (met verzamelde of eigen gedichten of teksten), een boekje waarin u uw exclusieve recepten inschrijft of tekeningen in maakt, kortom talloze ideeën om dit boekje een bijzondere functie te geven. Maar voor we zover zijn gaan we eerst met papier en naald en draad aan de slag.

Zelf Boekbinden

Op zondag 16 juni worden workshops gegeven van 10.00 - 12.00 uur en van 14.00 - 16.00 uur. Er kunnen maximaal 6 personen per workshop deelnemen. U moet zich inschrijven bij Bibliotheek Oldemarkt: 0561 451327. De kosten bedragen € 10, - per persoon. Niet leden € 12,50.  Snel opgeven, want vol = vol.

Door middel van de Japanse binding met 4 gaten en gekleurd draad binden we de inhoud samen met een kaft tot een echt boekje. Hebt u mooi papier van A4 formaat, mooie kralen (met breed oog) dan zou u dit kunnen verwerken in dit boekje. Dit maakt het tot een uniek boekje, uw boekje.

Over Boekbinden

Het ambacht boekbinden is ouder dan de boekdrukkunst. Denk maar aan de monniken die boeken met de hand schreven (en verluchtigden). De verfilming van het boek “De naam van de roos” van Umberto Eco geeft hierover een prachtig beeld. Niet alleen heeft het de functie om informatie op te slaan. Het biedt ook de mogelijkheid een boek een mooie en waardige vorm te geven met of zonder versieringen. Er bestaan talloze technieken voor het in elkaar zetten en verfraaien van een boek. De eenvoudige technieken zijn al onder de knie te krijgen met heel weinig en gemakkelijk verkrijgbaar gereedschap zelfs als je nog nooit iets aan boekbinden hebt gedaan.