Wat is een e-reader?

De letter "e" is tegenwoordig erg populair. Het is misschien wel het duidelijkste kenmerk dat we middenin het digitale tijdperk zijn beland. We e-mailen, e-shoppen en e-matchen wat af. In de boekenwereld konden we natuurlijk niet achterblijven. En alhoewel er nog steeds diehards blijven die houden van de onmiskenbare geur en het vasthouden van de ene na de andere dierbare kaft, en willen bladeren en bladeren, en al snel hoofdpijn krijgen van wat maar neigt naar nulletjes en eentjes. Er komt ook een generatie die meer en meer voordelen ziet van een apparaat dat in een handomdraai zo even honderden boeken met zich mee draagt (een privébibliotheek).

Maar wat is het nou eigenlijk, zo'n e-reader? Iedereen heeft het erover, maar wat kun je er nou werkelijk mee?

Een e-reader is in feite een apparaat waar digitale boeken mee worden weergegeven. De e-reader is speciaal ontworpen voor dit doel. Ook met andere apparaten is het mogelijk om digitale boeken weer te geven, bijvoorbeeld met smartphones en tablets. De e-reader gebruikt echter geen lcd-scherm, maar een speciaal scherm dat gebruik maakt van elektronische inkt. Hierdoor geeft het scherm geen licht en wordt veel meer het effect bereikt als van gewoon bladpapier. Lezers ervaren dit als rustiger voor de ogen en dus ook minder kans op hoofdpijnklachten.

E-readers in Bibliotheek Kop van Overijssel
Bibliotheekleden kunnen de e-reader in de bibliotheken van Steenwijkerland lenen (leenperiode 3 weken, geen leengeld – wel borgsom € 10,00 en € 1,00 per dag bij te laat inleveren). Voor meer informatie kunt u tereacht bij de bibliotheekmedewerkers.

Tips bij aanschaf e-reader

Scherm:
Bekijk de grootte van het scherm/display. Het lezen van een e-book is makkelijk als het scherm wat groter is. De schermen worden vaak uitgedrukt in inch. Met een scherm van 7 inch kunnen er ongeveer 32 regels getoond worden. De meeste
e-readers beschikken over een touchscreen. Hiermee kan je met je vinger of pen (stylus pen) over het scherm de e-reader makkelijk bedienen.

Leesstyle:
Bekijk in hoeveel verschillende lettergroottes en lettertypes je de e-reader kan instellen. Met welke bestandsformaten kan de e-reader overweg? Is dit Word, tekst, PDF, BBeB en/of RTF?

Intern geheugen:
Bekijk hoeveel boektitels de e-reader kan bevatten. Hoe groter het geheugen des te meer titels je kunt bewaren. Het geheugen wordt uitgedrukt in Megabyte (Mb) of Gigabyte (Gb) (1000 Megabyte = 1 Gigabyte).
Met 500 Mb kun je ongeveer 400 e-books bewaren.

Extern geheugen:
Bij sommige e-readers kan je het geheugen uitbreiden met een Memory Stick Duo of een SD-card.

Gewicht/dikte:
Let bij aanschaf op het gewicht en dikte van de e-reader. Sommige e-readers zijn slechts 286 gram en kunnen 10 mm dik zijn.

Accu/Batterijlading:
Bekijk wat de duur van de accu is. Leveranciers geven vaak aan hoeveel pagina's omgeslagen kunnen worden op een
volle accu. Opladen gaat vaak via de PC of laptop.

E-books overzetten naar de e-reader:
Met behulp van een USB-kabel of wifi-verbinding kunnen e-books overgezet worden.
Op diverse website zijn e-books te downloaden (al dan niet tegen betaling).

Systeemeisen:
Bekijk of er bepaalde systeemeisen vereist zijn om bijvoorbeeld e-books te kunnen downloaden.
Systeemeisen kunnen zijn: Microsoft Windows Vista of Microsoft Windows 7 of 8.

Extra's:
E-readers kunnen ook de volgende functionaliteiten hebben:
• mp3-bestanden afspelen
• foto's bekijken
• aantekeningen maken
• zoeken in tekst

(tips dankzij www.aanschaftips.nl)