Direct naar de inhoud

Speciaal voor

Cultuureducatie

De werkgroep Cultuureducatie Steenwijkerland heeft voor elk schooljaar een nieuw en een inspirerend programma voor het basisonderwijs.

De Bibliotheek Kop van Overijssel participeert ook in deze werkgroep en biedt elk schooljaar wisselende producten aan.

Het totale programma kunt u vinden op www.cultuurmenusteenwijkerland.nl

Voor meer informatie en reserveringen kunt u terecht bij cultuurcoach Karin Klomp. Zij is te bereiken op maandag t/m donderdag via t. 0521-538470 en via e.

 

 

Leeskringen

Met een boekje in een hoekje
lezen14‘en ademloos het blad omslaan
Ver van de dagelijksheid vandaan’

Onvervreembaar uit Niet nog een boek van Ida Gerhardt (1905-1997)


Lezen en leeskringen
Lezen zorgt voor ontspanning; het is als een reis door een andere wereld. Maar als het boek uit is, willen mensen er wel eens met anderen over praten. In een leeskring (of leesclub) is dat mogelijk.
Leeskringen bestaan uit fanatieke lezers, maar ook uit mensen die anders niet zo snel aan lezen toekomen. Het uitwisselen van de indrukken over de literatuur maakt dat je als lezer op een andere manier opnieuw bezig bent met het boek of de auteur. Maar deelnemen aan een leeskring zorgt ook voor de continuiteit, de stok achter de deur.
Het levert een verbreding van uw kennis op en u krijgt andere titels te lezen dan die u wellicht normaal gesproken leest.
Als u graag in een leeskring met anderen over boeken van gedachten wilt wisselen, heeft u twee mogelijkheden: u kunt zich aansluiten bij een leeskring die al functioneert óf u kunt zelf het initatief nemen om een leeskring op te richten.
In de gemeente Steenwijkerland zijn al leeskringen actief. Zij zijn aangesloten bij een (vrouwen) vereniging of andere organisatie of behoren tot de zogenaamde 'wilde' leeskringen. Leeskringen die bij de Bibliotheek Kop van Overijssel ondersteuning krijgen komen uit de plaatsen:

* Blankenham
* Blokzijl
* Eesveen
* Kuinre
* Oldemarkt
* Steenwijk
* Wanneperveen
* Willemsoord
* Vollenhove
* Wetering
* Kraggenburg
* de Polder

Zelf een leeskring beginnen


Wat kan de Bibliotheek doen voor leeskringen, zowel voor bestaande als voor nieuw op te richten leeskringen?

 • Ondersteuning door de Rijnbrinkgroep (RBG). Dit is de provinciale service-organisatie voor Openbare Bibliotheken. Eén van de diensten is 'bibliotheekwerk op maat voor leeskringen'. Er is een flinke catalogus met titels waaruit gekozen kan worden. Deze titels zijn leverbaar tot een maximum van 10 exemplaren per titel (gedichtenbundels 4 exemplaren). De uitleentermijn is 4 weken. Het verzenden valt buiten de perioden van 4 weken.
  Bij de geleverde titels ontvangt u een documentatiemap met informatie over de schrijver en het boek. En uw leesclub ontvangt recensies en krantenartikelen over het boek.
  De kosten voor deze dienstverlening is € 140,- (incl. 6 % BTW) per leeskring.
  De tassen met boeken worden afgeleverd bij de lokale bibliotheek.
  De titellijst en een opgaveformulier zijn onder andere bij de informatiebalie van de lokale bibliotheek verkrijgbaar.

          Voor meer informatie over de dienstverlening van de Rijnbrinkgroep klikt u hier.

 • Bibliotheek Kop van Overijssel biedt leeskringen het onderstaande aan.
  • Rondleiding in de Bibliotheek.
  • Bij Nederland Leest ontvangen de leeskringlezers het campagneboek gratis als men lid is van de Bibliotheek, indien men geen lid is, zijn de  kosten € 1,-- per boek (beiden zolang de voorraad strekt).


Literaire activiteiten in de bibliotheek

Regelmatig zijn er schrijvers en schrijfsters op bezoek in onze Bibliotheek. Kijk regelmatig in de agenda om te weten welke auteurs op bezoek komen. De Bibliotheek werkt nauw samen met het Schrijversfestival en Kopje Cultuur.

 • Boek-delen; tijdschrift voor lezers en leeskringen. Dit blad verschijnt 4 keer per jaar. Met o.a. interviews, recensies en in elk nummer een uitgebreid dossier rond één boek. Met bijbehorende website: www.leeskringen.nl
 • Inge Drewes: Lezen en leesclubs. Naslagwerk (te leen in de bibliotheek) met tips voor leesclubs en veel discussievragen bij afzonderlijke titels.
 • Mozaïek Leesclub; Mozaïek is een christelijke uitgeverij met vaak literair getinte uitgaven als Joke Verweerd en Janne IJmker. De uitgaven zijn zeer geschikt voor leeskringen en de uitgeverij krijgt dan ook steeds vaker vragen van leeskringen. Daarom heeft de uitgeverij gehoor gegeven aan het verzoek aandacht te schenken aan leeskringen en een site te maken met dossiers rondom hun leeskringboeken.

Interessante websites voor leeskringen:

www.leeskringen.nl
www.boekgrrls.nl
www.leestafel.info
www.literatuurplein.nl

Koopaanbod

Elk jaar kiest de RBG met vertegenwoordigers van de leeskringen uit Groningen, Drenthe en Overijssel vier literaire romans uit. Leeskringen kunnen deze met korting kopen als pakket, indien gewenst met documentatie. De bestelling moet eind mei binnen zijn, de RBG levert de boeken eind augustus. Bestelformulieren zijn in april verkrijgbaar bij de RBG.

Makkelijk Lezen Plein (MLP)

Een Makkelijk Lezen Plein is een speciale voorziening in de Bibliotheek in Steenwijk voor kinderen tot 12 jaar met een leesprobleem. Op een MLP staan materialen voor kinderen die moeite hebben met lezen, weer leesplezier kunnen bezorgen. Voor veel kinderen met bijvoorbeeld dyslexie is een Bibliotheek een plek waarbij ze vooral denken: waar is de uitgang?

Dit komt omdat de vele kasten met gesloten boekenrijen een ontoegankelijk geheel vormen. Deze rij boeken confronteert hen pijnlijk met hun handicap: niet goed kunnen lezen. Op het MLP staan boeken die aansprekend zijn voor kinderen. Ze zijn voor het MLP geselecteerd vanwege het eenvoudiger taalgebruik, de duidelijke lay-out, de aansprekende omslag en de aantrekkelijkheid van de inhoud. Kinderen kunnen hier weer positieve leeservaringen mee opdoen.

De materialen staan met de voorkant naar voren geplaatst. Hierdoor kunnen kinderen zelf een keuze maken uit de leesboeken en informatieve materialen. En dat is het begin van leesplezier.
Daarnaast vinden kinderen er ook veel luisterboeken, verfilmde leesboeken en informatieve DVD’s. Hierdoor komen ook boeken en onderwerpen binnen hun bereik die voor hen te moeilijk zijn om te lezen.

Een MLP biedt kinderen, naast leesboeken, informatie om aan hun spreekbeurten en werkstukken te werken. Dit kunnen boeken zijn, maar ook materialen waarmee het lezen omzeild wordt, zoals dvd’s en cd-roms.

Het MLP brengt kinderen ook aan het lezen. Kinderen vinden er een verzameling leuke, aantrekkelijke boeken die op een lager technisch leesniveau geschreven zijn. Omdat ze daardoor ervaren dat boeken lezen ook plezierig kan zijn, zullen ze weer teruggaan naar het MLP. OP het MLP staan bijvoorbeeld veel leesboeken uit een serie. Als een kind zo’n boek leuk vindt, zal het ook de andere boeken uit de serie willen lezen.

Op het MLP vindt de ouder ook informatie over hulpmiddelen voor dyslectische kinderen. Zoals de voordelen van een lidmaatschap op het loket aangepast lezen en van de anderslezen bibliotheek dedicon. voor meer informatie kunt u ook terecht op www.makkelijklezenplein.nl

Lezen kan altijd

Altijd Lezen met De Bibliotheek Kop van Overijssel

Lezen kan altijd. Ook als ‘gewoon' lezen niet meer gaat. Kunt u de kleine lettertjes niet meer lezen, helpt een bril niet meer, lukt het door een spierziekte niet meer om een boek vast te houden, of is lezen te vermoeiend? De Bibliotheek Kop van Overijssel kan veel betekenen voor mensen met een leesbeperking en ook voor laaggeletterden en inburgeraars.

Lezen is immers plezier en ontspanning. Waar men maar ook van houdt, detectives, historische- of streek romans, thrillers of psychologische romans, informatieve boeken: er is voor elk wat wils.
Wanneer men dyslexie heeft of als men geen boeken meer kan vasthouden of zelf lezen, kan een daisy-speler met daisy-roms uitkomst bieden. De Bibliotheek kan veel doen voor iedereen die geen ‘gewone' boeken kan lezen.

Wat heeft De Bibliotheek te bieden?
Elke bibliotheek heeft grootletterboeken. De naam zegt het al: de gebruikte letters zijn bijna twee keer zo groot als de letters in gewone romans. Ook zijn er luisterboeken: een gesproken versie van een boek op een cd. Deze kan beluisterd worden met een gewone cd-speler.
Een daisy-rom ziet er hetzelfde uit als een cd. Het verschil is dat een daisy-rom langzamer of sneller kan worden afgespeeld. Verder kunt u er ook in bladeren om te zoeken naar pagina's alsof het een gewoon boek is.
Voor het beluisteren is een daisy-speler nodig. 

De daisy-pelers zijn speciaal gemaakt voor mensen die niet zo goed kunnen zien, dus met grote knoppen voor het afspelen, maar ze zijn ook goed te gebruiken door andere mensen met een leesbeperking.
Informeer naar de mogelijkheid om via De bibliotheek een daisy-speler uit te proberen. Daarnaast heeft De bibliotheek nog speciale boeken voor mensen die moeite hebben met lezen en voor inburgeraars.

Wat kost het?
Als u lid bent van De Bibliotheek hoeft u niet apart te betalen voor het lenen van grootletterboeken, (luister)boeken of daisy-roms. In alle bibliotheekvestigingen van Steenwijkerland kunt u bovenstaande materialen lenen. U kunt een daisy-speler een tijdje gratis lenen tegen een borgsom van €10. Wilt u deze zelf aanschaffen? Dan kunt u bij uw zorgverzekering navragen of het hulpmiddel voor vergoeding in aanmerking komt.

Aangepast Lezen Plein
De Bibliotheek Steenwijk heeft een Aangepast Lezen Plein (voor volwassenen) en een Makkelijk Lezen Plein (voor de jeugd) waar al deze materialen bij elkaar staan. Op deze plek zijn naast materialen voor mensen met een leesbeperking ook materialen voor laaggeletterden en inburgeraars te vinden. In de andere acht bibliotheekvestigingen in Steenwijkerland zijn deze materialen ook bij elkaar geplaatst.

Informatie
Voor informatie kunt u terecht bij de medewerksters van uw eigen bibliotheek. Zij kunnen ook helpen met het zoeken wat het beste bij u past. Ook op onze website, www.bibliotheekkopvanoverijssel.nl, vindt u allerlei informatie over 'anders lezen'.

Ouders/opvoeders

Lezen met kinderen van 0 tot 4 jaarlezen16

U kunt uw kind al op heel jonge leeftijd in aanraking brengen met boeken. Denk aan stoffen of plastic babyboekjes, of boeken zonder tekst maar mét afbeeldingen. Door samen die afbeeldingen te bekijken en er over te praten, helpt u het kind met het leren van woordjes.


Tips voor het kiezen van boeken:

* Sluit aan bij de belevingswereld, de interesse en het niveau van uw kind.
* Zoekt u een boek over een bepaald onderwerp? Zoek in de catalogus van de Bibliotheek of vraag bij de bibliotheekmedewerkers. Zij willen u er graag bij helpen!
* Laat het kind kennismaken met boeken in verschillende stijlen en met verschillende onderwerpen. Zo kan uw kind zijn/haar eigen smaak ontwikkelen
* U bent degene die het boek door het voor te lezen aan uw kind overbrengt. Kies dus een boek waar u zelf enthousiast over bent en laat plezier doorklinken in het voorlezen ervan!

Voorleestips:

* Maak van het voorlezen een gewoonte door er elke dag op een vast tijdstip even aandacht voor te hebben. Voorleestijd is de tijd waarop u samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen!
* Lees het boek dat u gaat voorlezen van tevoren zelf door.
* Bekijk samen de voorplaat van het boek: waar zou het verhaal over gaan?
* Voorspel samen het verhaal: hoe zal het aflopen?
* Geef uw kind de ruimte door op het verhaal te reageren.
* Geniet er samen van!
* Voorleestips op de website van de Nationale Voorleesdagen.

Lezen met kinderen van 4 tot 12 jaar
In de basisschoolleeftijd ontwikkelt het kind zich snel. Het leert zelf lezen, maar dat betekent niet dat het voorlezen van de baan is! Ook oudere kinderen kunnen hier nog van genieten.

Mijn kind leert lezen
In groep 3 gaat uw kind zelf leren lezen! De Bibliotheek heeft veel boekjes die aansluiten bij het leesniveau van uw kind. Dit noemen we AVI-niveau. Het AVI-niveau dat sinds augustus 2008 gebruikt wordt, werkt met codes, zoals S ('start') en E3 ('eind groep 3'). Het oudere AVI-niveau gebruikt de cijfers 1 (voor kinderen die net beginnen met lezen) tot en met 9. In de Bibliotheken in Steenwijkerland wordt alleen met het nieuwe systeem gewerkt.

Het Makkelijk Lezen Plein
Heeft uw kind moeite met lezen? Of is het dyslectisch? Dan kan het in de Bibliotheek terecht bij het Makkelijk Lezen Plein.

Meer over het Makkelijk Lezen Plein

Taalprogramma's voor 0 - 8 jaar
Taal- en leesvaardigheid stimuleren. Dat is een speerpunt binnen de aanpak van laaggeletterdheid in de gemeente Steenwijkerland; ‘Aanpakken
van laaggeletterdheid = investeren in de toekomst’. Het meeste effect is er als er zo vroeg mogelijk mee wordt begonnen. Kinderen, en hun ouders,
op jonge leeftijd bereiken met activiteiten die het lezen stimuleren, is belangrijk. Het zorgt voor een toename van het leesplezier en de
taalvaardigheid. Dit draagt bij aan het voorkomen van taalachterstanden en laaggeletterdheid.
Door het verbeteren van de taal- en leesvaardigheden worden de kansen op de arbeidsmarkt vergroot en de ontwikkelingskansen van kinderen
versterkt.
Binnen de gemeente Steenwijkerland worden er door diverse instellingen, waaronder de Bibliotheek, taalprogramma's aangeboden. Al deze
programma's zijn gebundeld in de brochure 'Taalprogramma's voor 0- 8 jaar, leeswijzer en stroomschema'.