Nieuws uit de Bibliotheek

Cloë Heyes en Milou Steenbeek winnen voorleeswedstrijd!

Cloë Heyes en Milou Steenbeek winnen voorleeswedstrijd!

Cloë Heyes van basisschool De Buuzekaemp uit Belt-Schutsloot en Milou Steenbeek van basisschool de Schutsluis uit Blokzijl hebben de voorleeswedstrijd in Steenwijkerland gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in de Buze in Steenwijk. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd, die opgedeeld werd in twee middagen vanwege het grote aantal deelnemers. De twee winnaars zullen binnenkort Steenwijkerland vertegenwoordigen in de regionale finale. En wellicht wordt één van hen wel De Nationale Voorleeskampioen 2023!

De 21 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Hanneke Kanis naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Terwijl Hanneke het publiek vermaakte, trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje werd het verlossende woord gesproken door juryvoorzitter wethouder Trijn Jongman.

Cloë las een fragment voor uit het boek ‘Siddernacht’ van Cis Meijer. De jury vond dat Cloë eruit sprong vanwege haar mooie intonatie en tempo. Milou las voor uit het boek ‘Schimmen uit het Verleden’ van Theo Engelen. Haar vond de jury erg stabiel en beheerst; ze liet zich niet afleiden tijdens een hoestbui in de zaal. Milou en Cloë zullen deelnemen aan de regionale finale die op 22 februari gehouden zal worden in Stadkamer in Zwolle.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.