Lees je heel graag maar zijn de letters in de boeken te klein, wordt het boek te zwaar of vind je luisteren simpelweg fijner dan lezen? En wil je toch graag blijven lezen? Dan heeft Bibliotheek Kop van Overijssel de oplossing. Met grote letterboeken, luisterboeken of daisy-roms lees je gewoon door!

Groteletterboeken
De letters in grote letterboeken zijn bijna twee keer zo groot als in gewone romans.
Al vele jaren een vertrouwd beeld in de bibliotheek, met spannende en romantische boeken, maar ook Nederlandse literatuur.

Luisterboeken
Je luistert graag naar verhalen of wilt meer weten over een bepaald onderwerp. Maar je bent geen lezer of hebt weinig tijd. Dan is een luisterboek dé optie! Een luisterboek is een -cd met de gesproken versie van een boek. Dit boek kun je met een cd-speler altijd en overal beluisteren. Zo combineer je het lezen probleemloos met je dagelijkse bezigheden.

Daisy-roms en Daisy-speler
Daisy-roms zijn speciale luisterboeken met meer mogelijkheden dan een gewoon luisterboek. Het complete boek staat meestal op één schijfje, om ze te beluisteren heb je een daisyspeler nodig. Daarmee kun je:

- zelf de voorleessnelheid bepalen
- het apparaat onthoudt waar je gebleven bent als je stopt met lezen
- je kunt ‘bladeren’

Je kunt een Daisy-speler gemakkelijk uitproberen via de Bibliotheek. Je krijgt hierbij natuurlijk ook een Daisy-rom te leen. Is er iets niet in uw Bibliotheek aanwezig, dan is reserveren uit een andere vestigingen vaak mogelijk. Wil je zelf een Daisy-speler aanschaffen, neem dan eerst contact op met uw zorgverzekeraar in verband met de voorwaarden voor vergoeding.

Voor het lenen van een Daisy-rom is de Bibliotheek verplicht eenmalig een verklaring leesbeperking te vragen. Voor deze verklaring hoef je niet langs een arts of specialist. Door je handtekening te zetten verklaar je dat je een leesbeperking hebt. Vraag voor het formulier één van onze medewerkers.

Verklaring leesbeperking
Als je voor de eerste keer Daisy-roms wilt lenen, word je vriendelijk verzocht eenmalig een verklaring te ondertekenen dat je een leesbeperking hebt. Deze wordt bewaard in de Bibliotheek en vertrouwelijk behandeld. De Bibliotheek is dit volgens de auteurswet verplicht om te registreren, omdat de Daisy-roms vrij zijn van leenrechten. Ook kinderen (of ouders van) moeten zo'n verklaring invullen. Daarna wordt het in het systeem verwerkt zodat je altijd gebruik kunt maken van de Daisy-collectie en ook Daisy-roms kunt reserveren. Dit is zonder verklaring anders niet meer mogelijk. 

Landelijke dienstverlening Bibliotheekservice Passend Lezen
Lezen kan altijd! Dus ook als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing. De collectie van Passend Lezen bestaat uit meer dan 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 175 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften. Daarmee komt leesplezier binnen ieders bereik.
De materialen op cd en in braille worden per post verstuurd naar je huisadres. Klanten van Passend Lezen kunnen een Daisylezer-app op hun iPad of iPhone downloaden.
Voor het lenen van boeken, kranten en tijdschriften wordt een abonnementsbijdrage van € 28 in rekening gebracht. De collectie is exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking. Wil je meer weten? Kijk op Passend Lezen of telefonisch via 070 – 33 81 500.

Leeshulpmiddelen
Bartiméus of Visio kunnen je helpen bij de keuze van het juiste leeshulpmiddel.
Als je ze zelf wilt aanschaffen, kun je bij je zorgverzekering vragen of je voor vergoeding in aanmerking komt.
Kijk voor adressen van verkooppunten in Overijssel op Slechtziend.nl   

Passend Lezen app
Er is een app beschikbaar voor onze klanten om hun favoriete boeken, kranten en tijdschriften mee te lezen: de Passend Lezen-app. Deze app zal op den duur de Daisylezer-app gaan vervangen. De app is beschikbaar voor Android- en iOS-gebruikers en werkt op alle toestellen die het besturingssysteem Android 4.4 en hoger hebben of Apple iOS 9.0 en hoger hebben. Ga voor meer informatie, het downloaden van de app en de meeste gestelde vragen naar: www.passendlezen.nl/passendlezen-app.