Direct naar de inhoud

Met een boekje in een hoekje
lezen14‘en ademloos het blad omslaan
Ver van de dagelijksheid vandaan’

Onvervreembaar uit Niet nog een boek van Ida Gerhardt (1905-1997)


Lezen en leeskringen
Lezen zorgt voor ontspanning; het is als een reis door een andere wereld. Maar als het boek uit is, willen mensen er wel eens met anderen over praten. In een leeskring (of leesclub) is dat mogelijk.
Leeskringen bestaan uit fanatieke lezers, maar ook uit mensen die anders niet zo snel aan lezen toekomen. Het uitwisselen van de indrukken over de literatuur maakt dat je als lezer op een andere manier opnieuw bezig bent met het boek of de auteur. Maar deelnemen aan een leeskring zorgt ook voor de continuiteit, de stok achter de deur.
Het levert een verbreding van uw kennis op en u krijgt andere titels te lezen dan die u wellicht normaal gesproken leest.
Als u graag in een leeskring met anderen over boeken van gedachten wilt wisselen, heeft u twee mogelijkheden: u kunt zich aansluiten bij een leeskring die al functioneert óf u kunt zelf het initatief nemen om een leeskring op te richten.
In de gemeente Steenwijkerland zijn al leeskringen actief. Zij zijn aangesloten bij een (vrouwen) vereniging of andere organisatie of behoren tot de zogenaamde 'wilde' leeskringen. Leeskringen die bij de Bibliotheek Kop van Overijssel ondersteuning krijgen komen uit de plaatsen:

* Blankenham
* Blokzijl
* Eesveen
* Kuinre
* Oldemarkt
* Steenwijk
* Wanneperveen
* Willemsoord
* Vollenhove
* Wetering
* Kraggenburg
* de Polder

Zelf een leeskring beginnen


Wat kan de Bibliotheek doen voor leeskringen, zowel voor bestaande als voor nieuw op te richten leeskringen?

 • Ondersteuning door de Rijnbrinkgroep (RBG). Dit is de provinciale service-organisatie voor Openbare Bibliotheken. Eén van de diensten is 'bibliotheekwerk op maat voor leeskringen'. Er is een flinke catalogus met titels waaruit gekozen kan worden. Deze titels zijn leverbaar tot een maximum van 10 exemplaren per titel (gedichtenbundels 4 exemplaren). De uitleentermijn is 4 weken. Het verzenden valt buiten de perioden van 4 weken.
  Bij de geleverde titels ontvangt u een documentatiemap met informatie over de schrijver en het boek. En uw leesclub ontvangt recensies en krantenartikelen over het boek.
  De kosten voor deze dienstverlening is € 140,- (incl. 6 % BTW) per leeskring.
  De tassen met boeken worden afgeleverd bij de lokale bibliotheek.
  De titellijst en een opgaveformulier zijn onder andere bij de informatiebalie van de lokale bibliotheek verkrijgbaar.

          Voor meer informatie over de dienstverlening van de Rijnbrinkgroep klikt u hier.

 • Bibliotheek Kop van Overijssel biedt leeskringen het onderstaande aan.
  • Rondleiding in de Bibliotheek.
  • Bij Nederland Leest ontvangen de leeskringlezers het campagneboek gratis als men lid is van de Bibliotheek, indien men geen lid is, zijn de  kosten € 1,-- per boek (beiden zolang de voorraad strekt).


Literaire activiteiten in de bibliotheek

Regelmatig zijn er schrijvers en schrijfsters op bezoek in onze Bibliotheek. Kijk regelmatig in de agenda om te weten welke auteurs op bezoek komen. De Bibliotheek werkt nauw samen met het Schrijversfestival en Kopje Cultuur.

 • Boek-delen; tijdschrift voor lezers en leeskringen. Dit blad verschijnt 4 keer per jaar. Met o.a. interviews, recensies en in elk nummer een uitgebreid dossier rond één boek. Met bijbehorende website: www.leeskringen.nl
 • Inge Drewes: Lezen en leesclubs. Naslagwerk (te leen in de bibliotheek) met tips voor leesclubs en veel discussievragen bij afzonderlijke titels.
 • Mozaïek Leesclub; Mozaïek is een christelijke uitgeverij met vaak literair getinte uitgaven als Joke Verweerd en Janne IJmker. De uitgaven zijn zeer geschikt voor leeskringen en de uitgeverij krijgt dan ook steeds vaker vragen van leeskringen. Daarom heeft de uitgeverij gehoor gegeven aan het verzoek aandacht te schenken aan leeskringen en een site te maken met dossiers rondom hun leeskringboeken.

Interessante websites voor leeskringen:

www.leeskringen.nl
www.boekgrrls.nl
www.leestafel.info
www.literatuurplein.nl

Koopaanbod

Elk jaar kiest de RBG met vertegenwoordigers van de leeskringen uit Groningen, Drenthe en Overijssel vier literaire romans uit. Leeskringen kunnen deze met korting kopen als pakket, indien gewenst met documentatie. De bestelling moet eind mei binnen zijn, de RBG levert de boeken eind augustus. Bestelformulieren zijn in april verkrijgbaar bij de RBG.