Resultaten 1 - 5 van 7

Gepubliceerd op: maandag 13 mei 2019

Wegens de vakantieperiode is er momenteel op maandagochtend geen inloopspreekuur van Seniorweb. Vanaf maandag 2 september van 10.00 - 11.30 uur staan de vrijwilligers van Seniorweb weer voor u klaar.

Gepubliceerd op: maandag 13 mei 2019

Buitenkans voor boekliefhebbers!
Is uw tuin al bijna zomerklaar? De tuinset uit de schuur gehaald en schoongemaakt, nieuwe plantjes uit het tuincentrum gehaald en het onkruid gewied. Tijd om lekker te genieten van de eerste mooie lentedagen. Bent u aan het schuilen voor flinke regenbuien? Of gaat u soms in de vakantie weg naar verre oorden?

Gepubliceerd op: maandag 06 mei 2019

Zaterdag 13 april konden mensen die een oorlogsverhaal te vertellen hadden, terecht in Bibliotheek Steenwijk. In het WO2 café van RTV Oost en het Historisch Centrum Overijssel kwamen vele mensen met hun verhalen en voorwerpen en werden de meest indringende verhalen gedeeld. Sommige verhalen waren zelfs nog nooit eerder verteld!

Sjaal met kogelgaten, een stro-poppetje en een wiel van een Spitfire

Zo was er het verhaal van Derk te Rietstap uit het buitengebied van Hardenberg; vernoemd naar zijn vader, de verzetsman die door de Duitsers werd gefusilleerd. Derk nam in het WO2 café in Hardenberg de sjaal mee die zijn vader om had toen hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd doodgeschoten. "Je ziet aan de twee gaten die erin zitten dat hij een nekschot heeft gehad.” In Enschede kwam mevrouw Margot Bruinewoud aan met een stro-poppetje dat ze als kind kreeg van een schotse geallieerde in het voorjaar van 1945. En in Almelo dook 1 van de wielen van een Spitfire op. Het vliegtuig viel op de grond van Alphons Weiden die met zijn vader en broers met paard en slee op pad gingen om het vliegtuig te bergen. Erna Vrugteveen uit Zwolle tenslotte was in het bezit van de stoel van de hoogste Duitse baas in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze heeft de stoel meegenomen naar het laatste WO2 Café in de Stadskazerne in Kampen. Met recht een indrukwekkende afsluiting van het WO2-Café, dat de voorbije 2,5 week door Overijssel reisde.

Groot succes

Paul Harmens van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) spreekt van een groot succes. “Het is op een andere manier geschiedenis beleven. Zulke bijzondere verhalen van mensen; het overtrof echt onze verwachtingen. We wisten natuurlijk niet wat te verwachten; het is immers wel 75 jaar ná de bevrijding. Maar het is ongekend wat er elke dag weer verteld werd. Sommige verhalen waren zo intens, daar kreeg iedereen kippenvel van.”

Registratie RTV Oost

Deze vele bijzondere verhalen vormen de basis voor een tour die RTV Oost en het HCO volgend jaar gaan maken door de provincie. RTV Oost heeft een registratie gemaakt van de WO2 Café-tour. Een samenvatting van de hele WO2 Tour is online te bekijken op https://www.overijsselviertvrijheid.nl

Gepubliceerd op: donderdag 04 april 2019

Rondom de feestdagen hebben de vestigingen van Bibliotheek Kop van Overijssel aangepaste openingstijden.

Bibliotheek Giethoorn

Bibliotheek Kuinre

Bibliotheek Sint Jansklooster
Vrijdag 31 mei, gesloten

Bibliotheek Steenwijk
maandag 10 juni, tweede Pinksterdag, gesloten

Bibliotheek Steenwijkerwold
Vrijdag 31 mei, gesloten

Bibliotheek Vollenhove
Maandag 10 juni, tweede Pinksterdag, gesloten

Alle medewerkers wensen je hele fijne feestdagen!

Gepubliceerd op: dinsdag 02 april 2019

Een aantal weken geleden heeft de website van de Bibliotheek een update gehad.
De mogelijkheid bestaat dat de app ‘Bibliotheek Wise’ niet meer goed werkt op uw telefoon. Klinkt dit bekend? Niet getreurd! Dit probleem is eenvoudig te verhelpen.

Om weer gebruik te kunnen maken van de app moet u de app eerst opnieuw installeren op uw toestel. Hierna kunt u opnieuw inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u de app voor het eerst opent na het opnieuw installeren moet de bibliotheeklocatie ook opnieuw worden gekozen.